top of page

לחץ דם גבוה בהריון, רעלת הריון ומה שביניהם

ההריון הוא תקופה מרגשת ומסעירה – שיוצרת חיים ומשנה אותם תוך תשעה חודשים. בד בבד מדובר בארוע רפואי לא פשוט עבור גופך שכולל שינויים פיזיולוגיים והורמונליים רבים. כיצד הוא משפיע על לחץ הדם שלך, וכיצד לחץ דם גבוה משפיע על ההיריון? בואו ללמוד. נותרו שאלות? אנחנו כאן

יתר לחץ דם בהריון יכול להעיד על רעלת הריון ולהצריך טיפול

3

לחץ דם גבוה יכול להופיע לפני ההריון, או במהלכו

2

ב-10% מההריונות יש לחץ דם גבוה: מעל 140/90  

1

תקציר

10% מההריונות חוות לחץ דם גבוה

כמה אנשים דרושים כדי לגדל ילד? בעוד שהפתגם העממי גורס שמדובר בכפר שלם – המציאות היא שבמשך תשעה חודשים לפחות, מדובר באשה אחת שנושאת את העובר המתפתח ברחמה.

 

ההריון הוא תהליך יוצא דופן מבחינות רבות. אף על פי שמדובר בלא פחות מנס הבריאה, נשים רבות חוות אותו כתקופה מאתגרת של שינויים גופניים ורגשיים כאחד. הסיבות לכך מובנות לחלוטין: ההתאמה של הגוף ליצירת חיים חדשים דורשת משאבים רבים.

 

במהלך המסע הגופני שהוא הריון כ-10% מהנשים יכולות לחוות לחץ דם גבוה, שלעיתים יכול להעיד על מצב שנקרא רעלת הריון (פרהקלמפסיה) או על מצב רפואי אחר שעלול לדרוש טיפול בהקדם.

לחץ דם בהריון- מנעד רחב

יתר לחץ דם מוגדר בפשטות כמדידת לחץ דם השווה או גבוהה מ-140/90 מ״מ כספית. הסיבה השכיחה ביותר היא לחץ דם גבוה ממקור לא ידוע (ראשוני או אידיופתי), אולם קיימות סיבות יחודיות רבות להתפתחות של יתר לחץ דם במהלך ההריון.

 

בעוד שיתר לחץ מופיע ב-10% מההריונות, לא מדובר במחלה אחידה עם משמעות זהה בכל המקרים. ניתן לדמות את הופעתו בצורה ברורה יותר כמנעד רחב.

 

בקצה אחד, מטופלות שסובלות מיתר לחץ דם ידוע עוד לפני ההריון; חלקן מטופלות תרופתית ומאוזנות בעוד שאחרות דורשות התייחסות רפואית אחרת. מצב זה נקרא גם ״יתר לחץ דם כרוני״. בקצה השני נמצאות מטופלות שמפתחות יתר לחץ דם בחציו השני של ההריון (החל משבוע 20) ועשויות להגיע למצב של ״רעלת הריון״ (preeclampsia).

 

חשוב להבין כי ישנן משמעויות רפואיות שונות עבור מטופלות הנמצאות על המנעד הזה – בטיפול בזמן ההריון ולאחריו ובהשלכות על העובר המתפתח.

לחץ דם גבוה יכול להופיע עוד לפני ההריון או בתחילתו (לחץ דם כרוני) או לאחר שבוע 20, ואז לעורר חשד למצב שנקרא 'רעלת הריון'

יתר לחץ דם בהריון מול יתר לחץ דם הריוני

יתר לחץ דם ראשוני – שנקרא גם יתר לחץ דם כרוני – מופיע ב-5% מההריונות. הוא למעשה מופיע בנשים עוד טרם ההריון, עד שבוע 20 להריון או נמשך כ-12 שבועות לאחר הלידה – פרקי זמן שמעידים על כך שכנראה אינו קשור לשינויים הגופניים שכרוכים בהריון.

 

יתר לחץ דם זה לרב מטופל על ידי רופא/ת המשפחה או מומחה/ית בלחץ דם גבוה. אם את כבר מטופלת, מומלץ להתייעץ עם הרופא/ה שלך לגבי המשך האיזון התרופתי במהלך ההריון וההנקה, אם בכוונתך להניק. חשוב לאזן היטב את לחץ הדם שכן לחץ דם גבוה כרוני ולא מאוזן מגביר את הסיכון ללידה מוקדמת, הפרדות שליה או הפרעה בגדילת העובר. כמו כן, ישנן תרופות לאיזון לחץ דם שאסור ליטול בזמן הריון או הנקה- רופא המשפחה או המומחה ללחץ דם יוכלו לעזור לך.

 

בניגוד ליתר לחץ דם ראשוני בהריון, יתר לחץ דם הריוני מתפתח החל משבוע 20 להריון והארעותו גדלה לקראת הלידה עד כדי 6% מההריונות. הוא לרב שב לערכים תקינים כשבועיים לאחר הלידה, אך בסבירות גבוה – עד 46.8% - יופיע שוב בהריונות הבאים.

יתר לחץ דם הריוני מהווה גורם סיכון להתפתחות רעלת הריון: זהו שילוב של יתר לחץ דם עם הופעת חלבון בשתן (פרוטאינוריה) או תופעות נלוות אחרות, הכולל בתוכו סיבוכי הריון יחודיים שיש לתת עליהם את הדעת. כרבע מהנשים עם יתר לחץ דם הריוני עשויות לפתח רעלת הריון.

אישה בהריון עם לחץ דם גבוה

מהי המשמעות של רעלת הריון?

המנגנון המדויק בו מתפתחת רעלת הריון אינו ברור. כיום ידוע שהוא מערב מספר גורמים, ביניהם השליה, מערכת הקרישה וכלי הדם האמהיים.

ישנם גורמי סיכון שמעלים את סיכוייה של אשה לפתח רעלת הריון, ביניהם הריון ראשון, גיל מעל 35 שנים, הריון מרובה עוברים, ומחלות רקע כמו מחלות כליה או לחץ דם, סוכרת, השמנה או זאבת אדמונתית מערכתית (SLE). אחד מגורמי הסיכון המשמעותיים ביותר הוא רעלת הריון בהריון הקודם.

 

רעלת הריון מסוכנת בראש ובראשונה לאם: מצב רפואי זה יכול להשפיע על מערכות שונות בגוף האשה. כך, רעלת היריון עלולה לגרום לגודש נוזלים ולבצקת ריאות וגם להפרעות קרישה. בנוסף, רעלת היריון יכולה להשפיע על מערכת העצבים ועל המוח ולגרום לטשטוש ראיה ובמקרי קיצון לפרכוסים.

תסמינים כמו קשיי נשימה, שינויים בראיה, כאבים בבטן העליונה לצד סימנים מעבדתיים של חלבון בשתן, אי ספיקת כליות, ירידה במספר הטסיות (תרומבוציטופניה) או פגיעה בתפקודי הכבד יכולים לבשר כולם על התפתחותה של רעלת הריון שדורשת הערכה רפואית מידית ומעקב צמוד.

 

רעלת הריון יכולה לפגוע גם בהתפתחות העובר ולכן חשוב לאבחן אותה בהקדם האפשרי.

טיפול ברעלת הריון לצד מניעה: מהן האפשרויות?

טיפול מניעתי ברעלת הריון (כלומר, עוד לפני שהופיעה רעלת) שמורה לנשים בסיכון גבוה וגם היא שנויה במחלוקת. כיום הטיפול המקובל הוא נטילת אספירין, אולם יעילותו אינה מוכחת בודאות. תוספי תזונה אחרים כמו ויטמינים לא הוכחו כיעילים.

 

לאחר שהתפתחה, הטיפול ״המוחלט״ היחיד ברעלת הריון הוא לידה. לכן בכל שלב לאחר אבחנה של רעלת הריון יש לשקול את הסכנה לעובר שבלידה מוקדמת לעומת הבטיחות הרפואית של האם. מקרי חירום כמו הופעת פרכוס (eclampsia) מחייבים, בדרך כלל, לידה מידית.

 

במקרה בו הוחלט על שמירת הריון, יש לבצע מעקב תכוף. ברעלת הריון עם תסמינים חמורים לעתים יש צורך באשפוז, במהלכו לרב נהוג לטפל במגנזיום, סטרואידים ותרופות להורדת לחץ הדם. לא כל התרופות ללחץ הדם הוכחו כיעילות לטיפול ברעלת הריון.

 

בטווח הרחוק, לנשים שחוו רעלת הריון יש סיכון מוגבר לתחלואה לבבית ומוחית בהמשך חייהן. לכן חשוב להשאר במעקב צמוד לא רק במהלך ההריון אלא גם בהמשך החיים וליידע את הרופא/ה המטפל/ת על פרט חשוב זה.

 

וכמובן – חשוב להקפיד על פעילות גופנית, תזונה מאוזנת ואורח חיים בריא – לפני ההריון, במהלכו ולאחריו.

חשוב לאזן את לחץ הדם במהלך ההריון, בין אם יש לך לחץ דם גבוה כרוני (לפני ההריון) או לחץ דם חדש שהופיע במהלך ההריון.

bottom of page