פרופסור עדי לייבה
מומחה לרפואה פנימית, נפרולוגיה ויתר לחץ דם
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים הציבורי אסותא אשדוד
יו"ר החברה הישראלית ליתר לחץ דם, ההסתדרות הרפואית 2016-2022
התזונה שעוזרת ללחץ דם גבוה
הטיפול ביתר לחץ דם כולל מגוון רחב של תרופות במנגנונים שונים, אולם ידוע זה זמן רב שאורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה יכול למנוע מלחץ הדם לעלות ואף להיות חלק מהטיפול בו בשלבים המוקדמים. כיצד בונים דיאטה נכונה?
תזונה ממוקדת בפירות וירקות, DASH, נמצאה כיעילה בהורדת לחץ דם כבר תוך שבועיים
3
תזונה נכונה יכולה גם לשפר את התוצאות שתרופות של לחץ דם יכולות להשיג
2
מחקרים מצאו שתזונה בריאה יכולה להפחית את לחץ הדם ב-8-14 ממ"כ
1
תקציר
יתר לחץ דם הוא מצב רפואי כרוני המשפיע על כל מערכות הגוף ומעלה את הסיכון למחלות שונות כשבראשן המחלות הקרדיווסקולריות כמו התקפי לב ושבץ. לחץ דם גבוה הוא מצב שכיח מאד בעולם המערבי וברוב המקרים נטול תסמינים, מה שהופך את הזיהוי, המניעה והטיפול בו לאתגר עבור גורמי הרפואה בכלל ורפואת הציבור בפרט.
איזון לחץ הדם ושמירה על ערכים נורמליים שלו הם שני עקרונות חשובים ומרכזיים במניעה ראשונית של מחלות רבות כמו גם מניעת החמרה של מצבים רפואיים קיימים.
הטיפול ביתר לחץ דם כולל גורמים תרופתיים רבים שהוכיחו יעילות והצלת חיים, אך חשוב לדעת שגם תזונה נכונה ושמירה על אורח חיים פעיל יכולים להוריד את לחץ הדם ולשמור עליו תקין.
מה כדאי לעשות כדי להימנע מלחץ דם גבוה?
דיאטת DASH, ששמה דגש על פירות וירקות, יכולה להפחית את לחץ הדם כבר תוך כשבועיים. כך על פי מחקרים
פעילות גופנית ותזונה נכונה הם הבסיס למניעה של יתר לחץ דם ולהתמודדות הראשונית עמו, ובקרב אנשים עם לחץ דם גבוה ברמה קלה הקפדה על אלו יכולה להפוך את התזונה לטיפול היחיד הדרוש.
מחקרים הראו שהקפדה על אורח חיים בריא יכולה להפחית את לחץ הדם בשיעור של 8-14 נקודות.
עם זאת, כאשר לחץ הדם גבוה יותר ומגיע לדרגות חומרה בינונית ומעלה, לרוב יידרש גם טיפול תרופתי משלים.
מגוון של המלצות תזונתיות נמצאו כמועילות לטיפול בלחץ דם גבוה: החל מהפחתה בצריכת מלח ואלכוהול, ירידה במשקל עבור בעלי משקל עודף וכל בהימנעות ככל הניתן מחטיפים, ממתקים, בשר ומאכלים העשירים בשומן רווי.
מנגד עומדת תזונה שעשירה בפירות, ירקות, קטניות ומוצרי חלב דלי שומן שנמצאה כמועילה להורדת לחץ הדם.
בנוסף לשינויים התזונתיים ישנם מספר שינויים באורח החיים המסוגלים להשפיע על לחץ הדם כמו הפסקת עישון ובניית תכנית אימונים הכוללת פעילות גופנית אירובית במשך מצטבר של יותר מ-150 דקות בשבוע.
תזונה בריאה לא מהווה תחליף לטיפול תרופתי בדרך כלל, אבל היא כן יכולה להוריד את מינון התרופות ולשפר את ההשפעה שלהן עלייך.
דיאטה יכולה לשפר את יעילות התרופות ללחץ הדם
מאחר שרוב המחקרים שנעשו בתחום התמקדו בשינוי תזונתי אחד בכל פעם, החלו להתבצע מחקרים שבחנו את היעילות וההשפעה של השינויים התזונתיים המומלצים במשולב וראו שהשילוב אכן יעיל יותר מאשר כל גורם בנפרד.
במחקר אחד נלקחו מטופלים שלחץ הדם שלהם אוזן תרופתית בצורה מיטבית למשך שנתיים או יותר והטיפול התרופתי עבורם הופסק. לאחר מכן חולקו המטופלים לשתי קבוצות כאשר לאחת הותאמה תזונה עם הגבלת מלח ואלכוהול יחד עם הורדה במשקל ועבור הקבוצה השנייה לא נעשתה התערבות.
כעבור ארבע שנים של מעקב, יותר מתשעים אחוזים מהמטופלים בקבוצת הבקרה (ללא שינוי בתזונה) אובחנו עם חזרה של יתר לחץ דם כשבקבוצה עם התזונה המותאמת מספר זה עמד על רק שישים אחוזים – מה שמעיד על היכולת של אנשים רבים להגיע לאיזון טוב בלי צורך בטיפול תרופתי.
האם תזונה יכולה להחליף תרופות ללחץ דם?
בתחילת שנות התשעים פורסמו בכתב העת הרפואי JAMA התוצאות של אחד המחקרים המשמעותיים ביותר בתחום הטיפול בלחץ דם גבוה בעזרת תזונה בהשוואה לתרופות, במסגרתו מטופלים עם לחץ דם גבוה בדרגה קלה חולקו ללא פחות משש קבוצות התערבות.
עבור כל הקבוצות הותאמה תזונה המיועדת להורדה במשקל, הורדה בצריכת מלח ואלכוהול יחד עם עליה בפעילות הגופנית. לקבוצה הראשונה ניתנה גלולת-דמה (פלצבו) וכל אחת מחמש הקבוצות האחרות קיבלה תרופה אחרת להורדת לחץ הדם.
לאחר ארבע וחצי שנות מעקב נמצא שהשינוי באורח החיים יכול להוריד את לחץ הדם בצורה משמעותית, אך פחות טובה כאשר משולבת עם טיפול תרופתי. עם זאת לשינוי בתזונה ושיפור הפעילות הגופנית היו השפעות מטיבות נוספות על הגוף כמו שיפור רמות הכולסטרול בדם, שגם הוא גורם מרכזי בהתפתחות מחלות קרדיווסקולריות.
DASH- ספרו ירקות והורידו את לחץ הדם- כבר תוך כשבועיים
בשנת 1997 פורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מאמר שהציג גישה חדשה בכל הקשור להתמודדות עם לחץ דם גבוה באמצעים תזונתיים – מחקר ה-DASH. במקום להעריך רמות של נתרן (מלח) וירידה במשקל המטופלים השונים חולקו לשלוש קבוצות תזונתיות בלי טיפול תרופתי:
הראשונה הייתה ביקורת והמשיכה בתזונה "אמריקאית" עם מיעוט בירקות ובפירות ורמות גבוהות של סוכרים, בשר ושומן רווי. הקבוצה השנייה דמתה לקבוצות ממחקרי עבר והותאמה לה תזונה עשירה בירקות, פירות וקטניות.
לקבוצה השלישית (קבוצת דיאטת DASH) הותאמה תזונה עשירה בירקות, פירות וקטניות ודלה בסוכרים, ממתקים ושומן. התזונה שהותאמה כללה 4-5 מנות פרי, 4-5 מנות ירק ו-2-3 מנות של מוצרי חלב דלי שומן בכל יום.
בקרב מטופלים עם לחץ דם גבוה שהקפידו על תזונה זו נצפתה ירידה משמעותית בערכי לחץ הדם כבר לאחר שבועיים, כאשר השינוי נותר משמעותי גם לאחר שמונה שבועות, אז הסתיים הניסוי. עברו יותר מעשרים שנה מאז פורסם המחקר ותזונת DASH נמצאת היום בלב ההמלצות התזונתיות הרשמיות של ארגון הבריאות העולמי.
אז מה אוכלים היום?
הטיפול בלחץ דם גבוה הוא חשוב ומציל חיים – גם אם רוב המחלה נטולת תסמינים. קיימים היום אמצעים רבים להורדת לחץ הדם, רובם תרופתיים וצריכים להיבחר בהתאם למאפייני המטופל.
חשוב להכיר את השלב הראשון והמרכזי בהתמודדות עם לחץ דם גבוה והוא הבחירה באורח חיים בריא ונכון – כאשר תזונה עשירה בירקות ובפירות ודלה בסוכרים, במלח ובשומן רווי נמצאת בלב אורח חיים זה.
הפחתת צריכת המלח היא הצעד התזונתי המשמעותי ביותר שתוכלו לעשות על מנת להוריד את לחץ הדם שלך: 40% מהמלח שאנחנו צורכים מורכב מנתרן, חומר שגורם לאגירת נוזלים בגוף ולעלייה משמעותית בלחץ הדם.
חשוב לדעת שנתרן נמצא לא רק במלח שולחן, ולמעשה- רוב הנתרן שאנחנו צורכים נמצא במאכלים שאנחנו לא מזהים בהכרח כמלוחים.
הטיפול ביתר לחץ דם, בעיקר בשלביו הראשונים וההפיכים, כולל תזונה נכונה, מוכחת מחקרית ומותאמת אישית שעשויה להפחית את הצורך בטיפול תרופתי בהמשך הדרך. במרפאות של פרופ' עדי לייבה נוכל לעזור לכם להבין כיצד לבנות נכון תפריט שישלים את ההתמודדות עם לחץ דם גבוה.